Om mig

_DSC2856

Till toner av fågelsång tar jag klivet ut i naturen.

Oftast ger jag mig ut i arla morgonstund. Ibland i kylig dimma, ibland i ljummen sommarvind, ibland i duggregn, ibland i ett sprakande isigt snölandskap. Oavsett årstid och väderlek vill jag vara med när solen tar sina första steg över vår horisont. Vill vara med när naturen vaknar. Likväl är det fantastiskt att få vara med när solen och dagen tackar för sig och lägger sig till ro, för att vakna till liv, till en ny, okänd och oskriven dag. 

Med på färden är min kamera, ibland båda två. En rygga fylld av objektiv och andra tillbehör, kanske ett stativ… Alltid en termos med rykande hett kaffe och något välsmakande att mätta den hungriga magen med när dom kurrande lätena tar över naturens musik.

Att beskriva hur jag fotograferar är inte helt enkelt. Att förklara hur jag skapar mina bilder känns lite lättare…

Genom åren har jag lärt mig att öppna upp mina sinnen och ta vara på stunden. Att stanna upp och se det lilla i den stora världen. Det är det som är det absolut viktigaste för mig.

Ibland kan jag gå helt planlöst och inte få till något alls. Ja, förutom en massa ljuvlig friskluft och välmående för själen förstås 🙂 . Oftast tar det ändå en timme eller så innan jag får den där känslan… Den där speciella känslan som infinner sig inom mig, som jag vill fånga och bevara i mina bilder. Exakt hur den där känslan känns är svår att förklara, mer än att den liksom bara finns där. Och det är just den speciella känslan som jag hoppas kunna förmedla till er andra som tittar på mina bilder. 

Jag tycker om att experimentera en del och testa nya och nygamla objektiv och olika fotograferingsmetoder. Fotograferar gör jag så gott som alltid i manuellt läge med få undantag. Det manuella läget ger mig större frihet och jag kan själv styra över min bild. Kameran kanske fångar en känsla men jag känner något annat. Då ger det manuella läget mig den stora friheten att skapa på mitt sätt. 

För det mesta är jag sällan ute efter en avbild eller artbild utan mer en förnimmelse av det jag ser. Utom vissa undantag som t ex under min resa i björnlandet och andra tillfällen då just dokumentationen känns som det bästa alternativet. Men som sagt, oftast gillar jag det mer abstrakta och konstnärliga lite mer. För mig känns dom bilderna mer känslofyllda, spännande, inte så självklara… Dom väcker förhoppningsvis även lite kreativa tankar hos betraktaren. Dokumentationsbilder tillsammans med en text blir mer en berättelse, vilket förstås också kan vara trevligt och intressant. 

Ljuset – ljuset är något jag alltid söker när jag är ute och fotograferar. I den mörkaste av skogar finns alltid en strimma ljus som vi ska ta vara på. Det är det jag försöker göra i mina bilder. 

Varmt välkommen till min sida ❤

Susanne

Annonser